Świstak tatrzański

Świstak tatrzański, jak sama nazwa wskazuje, to podgatunek świstaka, który możemy spotkać w Tatrach. Kiedyś należał do zwierząt łownych. W Polsce, objęty jest ścisłą ochroną.

Także na Słowacji uznaje się go za gatunek chroniony. Świstak to roślinożerca, który jest szczególnie aktywny w okresie letnim. Kiedy kończy się czas jego aktywności, zapada w sen zimowy.

Świstaki żyją w rodzinnych klanach i kiedy nadchodzi pora hibernacji, układają się w kłębek i wspólnie ogrzewają na dnie nory. Młode osobniki zapadają w sen w środku rodziny, gdzie otulane są przez starsze świstaki. W tym czasie jego procesy metaboliczne znacznie spowalniają.

www.dream-craft.pl

Świstaki przebudzają się ze snu blisko co 3 tygodnie. Jednak zbyt duża liczba takich przebudzeń to wysoki koszt energetyczny. Klan rodzinny świstaka składa się zazwyczaj z kilkunastu osobników.

W skład klanu może wchodzić para dominująca z potomstwem, a także zwierzęta przysposobione. Świstaki tatrzańskie komunikują się za pomocą gwizdów, które przypominają wręcz krzyki. Dźwięki mają charakter ostrzegawczy przed niebezpieczeństwem.

Post Author: Stefan