27G1918

-wspaniały rocznik-

Smużka leśna

Smużka leśna jest niewielkim gryzoniem, który należy do rodziny skoczkowatych. Z wyglądy przypomina zwyczajną mysz. Zwierzę żyje na obszarach Europy, aż po środkową Azję.

Z kolei w Polsce, spotkamy ją w Karpatach oraz w północno-wschodniej części kraju. Oprócz smużki leśnej, na polskich terenach możemy spotkać również smużkę stepową. Zwierzę to objęte jest ścisłą ochroną.

Smużka cechuje się gładką sierścią, a wzdłuż ciała możemy zauważyć ciemny pas. Brzuszek smużki leśnej ma jasną barwę. Zwierzę jest aktywne szczególnie w nocy.

Potrafi wspinać się po gałęziach oraz trawie, ale chodzi również po ziemi. Główne pożywienie smużki stanowią owady. Smużka leśna swoje gniazdo buduje z trawy oraz mchu, a osadza je zazwyczaj w spróchniałych już pniach.

W okresie jesiennym bardziej przydaje jej się nora. Schodzi do niej na siedem miesięcy i tam zapada w sen zimowy. W maju następuje przebudzenie, a także zaczyna się okres godowy.

Samica wydaje swoje potomstwo na świat jedynie raz w roku, a mianowicie w czerwcu.