27G1918

-wspaniały rocznik-

Niedźwiedź brunatny

granulat

Niedźwiedzie brunatne nie są zwierzętami stadnymi i preferują samotniczy tryb życia. Są to zwierzęta objęte ścisłą ochroną.

Umieralność niedźwiedzi, szczególnie wśród młodych osobników, zależy od przyczyn naturalnych, a nawet przypadków kanibalizmu. W populacji dominują dorosłe już samice, a tuż za nimi są te, które wychowują młode.

www.pomorskie-zabytki.pl

Niedźwiedzie należą do gatunku zwierząt wszystkożernych. W czasie wiosny łatwiej im zdobyć pożywienie zwierzęce, a wraz z rozwojem roślinności, wzbogacają swoją dietę o owoce i inne rośliny.

Niedźwiedzie brunatne osiedlają się w lasach górskich oraz nizinnych. Niestety, wraz z wycinką lasów i rozwojem turystyki, ostoje niedźwiedzi znacznie się zmniejszyły.

W Polsce zwierzęta te objęte są ochroną gatunkową. Dodatkowa ochrona zapewniania jest także na terenach parków narodowych w Tatrach, Bieszczadach, Gorcach, Beskidzie Niskim oraz na Babiej Górze.

Istotne jest zapewnienie niedźwiedziom swobody przemieszczania się między ich ostojami oraz ochrona populacji.