Koszatka leśna

Koszatka leśna to mały, nadrzewny gryzoń, który objęty jest ścisłą ochroną gatunkową. Zwierzę to należy do rodziny popielicowatych. Na polskich terenach występuje stosunkowo rzadko, a jeśli już to na obszarach południowej i wschodniej Polski.

Futerko koszatki leśnej może przybierać barwę rudawą lub popielatą. Sierść na brzuszku ma kolor biały. Wokół oczu rysują się ciemne obwódki, które zwężają się w kierunku uszu.

Same uszy są małe. Koszatka może pochwalić się puszystym, żółtoszarym ogonem, który pokrywają długie włosy. Zwierzę cechuje dość spory nosek.

Koszatka leśna zamieszkuje w lasach iglastych, liściastych, a także z strefie kosodrzewiny. Swoje gniazda buduje w skalnych szczelinach, dziuplach, ptasich gniazdach oraz różnych zabudowaniach. Gniazdo wyściela mchami oraz liśćmi, a te już zajęte sprytnie przebudowuje.

Koszatka to nadrzewne zwierzę, które uaktywnia się w nocy. Jej główne pożywienie stanowią owoce, nasiona, bezkręgowce oraz jaja ptaków. Na czas zimy, zapada w sen zimowy, który trwa aż do kwietnia.

Post Author: Stefan